novy-zivio-diky-plastice.jpg

Výběr implantátů

Tvar, velikost, životnost

Tvar, velikost i profil implantátů mají logicky zásadní vliv na celkový tvar a velikost prsů po augmentaci. A protože je každá žena jiná, jsou jednotlivých typů implantátů ne desítky, ale stovky. I proto pacientka vybírá ty nejvhodnější v úzké spolupráci s plastickým chirurgem. A ten by jí měl také zodpovědět všechny dotazy, které se implantátů týkají.

Správně vybraný implantát, který bude svojí velikostí i tvarem korespondovat s tělesnými proporcemi pacientky, je jedním ze základních stavebních kamenů úspěšné augmentace. Proto je výběr implantátů zodpovědný proces, který by lékař, ani pacientka neměli uspěchat.

Vybrat je třeba velikost i tvar

Jednak je nutné vybrat správnou velikost implantátů a pak také jejich vhodný tvar – volit je možné mezi implantáty kulatými, které dodávají objem hlavně horní polovině prsů a pak implantáty anatomickými, které mají tvar kapky a přirozeně tak kopírují křivky ženského těla. Volit je dále možné mezi nízkým až extra vysokým profilem, u anatomických implantátů se pak vybírá ještě takzvaná výška implantátu. Různých variant jsou tak ve výsledku stovky.

Co se týká povrchu implantátů, existují implantáty s hladkým povrchem a implantáty texturované. Prvně zmíněné hladké implantáty se nicméně v Evropě téměř nepoužívají a lékaři v drtivé většině používají implantáty s texturou. Drobné mikroskopické hrbolky na jejich povrchu napomáhají k tomu, že tkáň snáze přilne k implantátu a snižuje se tím riziko takzvané kapsulární kontraktury.

Životnost implantátů je omezená

Samotné implantáty potom tvoří pružný obal z lékařského silikonu a pak výplň – dnes ve většině případů silikonový gel a ve velmi omezené míře fyziologický roztok.

Ač jsou dnes prsní implantáty téměř stoprocentně bezpečné a procházejí i náročnými zátěžovými testy, je jejich životnost omezená. Nejčastěji se uvádí široké rozmezí mezi deseti až dvaceti lety – životnost implantátů se totiž odvíjí od mnoha faktorů. Počínaje jejich velikostí a konče případnými úrazy ženy. Může se tedy stát, že je po určité době nutné implantát vyjmout, nebo vyměnit.